Ce este ortopedia?

 

Ortopedia este o ramura a medicinei chirurgicale a carei activitate este reprezentata de diagnosticul, tratamentul si preventia afectiunilor aparatului locomotor.

Unele dintre cele mai frecvente afectiuni sunt cele care necesita in ce in ce mai mult inlocuirea articulatiiler prin intermediul unor implanturi. Acestea sunt destul de costisitoare si trebuie sa fie facute de un medic specialist cu foarte multa experienta in domeniul ortopediei.

Numarul operatiilor care necesita un implant la nivelul articulatiilor a crescut , dar mai frapant este faptul ca din ce in ce mai multi pacienti tineri au nevoie de acest gen de operatie. Studiile Academiei Americane a Chirurgilor Ortopezi arata faptul ca numarul inlocuirilor la nivelul articulatiilor a crescut cu 78% in ultimul deceniu. In acelasi timp numarul pacientilor care au o inlocuire de sold sub 65 de ani, a crescut de la 27% la 40%.

Inlocuirea unei articulatii la o varsta frageda este ingrijoratoare deoarece este posibil ca aceasta sa necesite o operatie ulterioara. Implanturile nu sunt pentru totdeauna si tocmai de aceea pacientii tineri necesita, de cele mai multe ori, si operatii ulterioare.

Ce face ca o inlocuire de sold sa dureze cat mai mult fara a aparea foarte multe complicatii? In acest sens exista numeroase lucruri vehiculate:

  • Ce tehnica chirurgicala este folosita, care este in concordanta cu specificul fiecarei afectiuni;
  • Din ce material este facut implantul;
  • De catre cine este facut implantul.

Desi factorii anteriori sunt importanti, trebuie constientizat faptul ca acestia nu sunt cei mai importanti. Ceea ce conteaza intr-o masura mai mare este tehnica chirurgicala folosita si cat de performanta este aceasta. In vreme ce abilitatile tehnice sunt legate de experienta chirurgului, acesta nu este un criteriu care poate fi masurat acum. Din nefericire, chirurgii nu sunt impartiti in categorii in functie de cat de bine opereaza, dar poate acesta ar trebui sa fie un criteriu obligatoriu, care ar conduce la performanta numeroaselor interventii chirurgicale.